9. mai 2019

3 asja, mida digitaliseerimise maailmas on õppida Ott Tänakult

Ettevõtlus ja rallimaailm on arvatust palju sarnasemad. Näiteks andmete kogumine ja kasutamine on rallimaailmas sama süsteemne nagu ettevõtluses.
Andmed aitavad otsuseid teha ka rallimaailmas.
Foto: Pixabay

Eestis suurima turuosaga majandustarkvara looja Microsoft on olnud aastaid Ott Tänaku rallimeeskonna Toyota GAZOO Racing WRC tehnoloogiapartner. Microsoft aitab meeskonda peamiselt kolmes valdkonnas: andmeanalüütika, pilvelahendused andmete jagamiseks ning kommunikatsioon fännidega, et tagada neile esirea rallikogemus. Mida on aga igal ettevõttel õppida rallimaailmalt ja Ott Tänakult ning miks on need kaks maailma tegelikkuses sarnasemad kui arvata oskame, kirjutab Columbus Eesti oma blogis.

1. Tulemuse vormistab küll sõitja, aga edu taga on meeskonnatöö

Rallis muutuvad asjaolud meeletul kiirusel. Iga etapp on erinev ja ka teeolud võivad muutuda minutitega. See, mis toimis eile või sama päeva hommikul, ei pruugi ühtäkki enam edu garanteerida. Peab kohanema vastavalt etapile ja konkurentide tegevusele. Ning kohanema peavad kõik meeskonnaliikmed. Iga funktsioon peab teadma oma vastutust ja rolli.

Ettevõtluses on kiirreageerimise ajatunnetus teine, siin ei räägita sekunditest ja tundidest, ent selle olemus on sama. Silotornid protsessides on oht paljudes ettevõtetes. Ettevõtte juhtimine, arendusmeeskonnad, müük, ost, tootmine või logistika – igaühel on oma vastutusala aga eesmärk peab olema ühine. Õli, mis selle protsessi sujuvalt ja edukalt liikuma paneb, on info kättesaadavus, kommunikatsioon ja muudatuste juhtimise oskus.

Kõige aluseks on kodurahu protsesside toimimises. Nii rallitiimis kui ka ettevõttes toetab seda keskne majandustarkvara (ERP), millega on liidestatud erinevate, spetsiifiliste funktsioonidega erilahendusi. Olgu nendeks siis planeerimistarkvarad, tootearenduse- või CAD/CAM lahendused, tööstusautomaatika, tehisintellekt või palga- ja personali tarkvara. Infosüsteemi südameks jääb ikkagi majandustarkvara (ERP).

2. Suure tulemuse aluseks on väiksed võidud

Rallisõitjate edu tagavad ideaalses kooskõlas olevad pisiasjad. Suures plaanis on ralliauto tehniline pool standardiseeritud ja teada, nagu tehnilised reeglid, rehvide tootja vms. Ometi on autod nii erinevad. Panustakse innovatsioonile, mis muudavad konkurentsieelist. Hoolikalt arendatakse pisidetaile, mis eelise ja konkurentidest eristumise välja toovad. Nende väikeste võitude liitmisel saavutatakse suur edumaa. Võites igal kiiruskatsel 5-sekundilise edumaaga, oled etapi lõpuks juba minutitega konkurentidest ees.

Ärimaailmas toimib samamoodi. Me suures plaanis teame, mida konkurendid teevad aga me ei tea pisidetaile, mis nendele edu loovad. Neid hoiab igaüks hoolikalt enda teada. Majanduslikus plaanis, kui ettevõttes suudab iga miljoni peale kokku hoida kasvõi 1%, siis 5 miljoni pealt on tal juba 50 000 väärtuses lisaraha, mida suunata arendustegevustesse. Teine oluline aspekt on see, kuidas suurt eesmärki saavutatakse. Ei ole mõistlik minna ettevõtte ärimudelit või eesmärki koheselt ja kardinaalselt muutma või ülisuuri eesmärke kehtestama. Sa võid teha plaani ja tegevuskava viieks aastaks aga realiseerima pead ikka väikeste sammude kaupa.

Ka rallis on ju nii, et kuigi eesmärk on võita meistritiitel, siis ikkagi keskendutakse igale etapile eraldi. Samamoodi tuleb ka digitaliseerimise teekonnal võtta alguses väiksemaid projekte, teha need ära, saavutada eduelamus ning kogemuste najal võtta ette järjest ambitsioonikamaid projekte.

3. Kõige aluseks on andmed

Rallis kogutakse kokku eelmiste rallide statistika ja ilmainfo, seadistuste ja telemeetria andmed, legendid jne ning nende andmete alusel konstrueeritakse järgmise etapi strateegia ja seadistused. Rallitiimid õpivad minevikust, tõstavad oma andmed ja kogemused olevikku ning vormistavad selle eeloleva etapi tulemuseks.

Seal taga on süsteemne lähenemine andmete kogumisse ja kasutamisesse. Kasutatakse erinevaid andmeanalüütika ja simulatsiooni lahendusi. Väga olulisel kohal on ka masinõpe ja tehisintellekti võimaluste kasutamine seoste ja mustrite tõlgendamisel.

Nii rallis kui ka ettevõtluses on nii, et kuigi küsimused on ikka ja jälle samad – siis vastused on ajas muutuvad.

Ka konkurents on mõlemas maailmas sama. Konkureeritakse tippudega. Vahed on väikesed ja loevad pisiasjad. Oskus andmeid koguda ning võimekus neid analüüsida ja tõlgendada annavad ettevõtjale võimaluse leida üles oma ettevõttes need pisiasjad, millede paremaks muutmine annab märkimisväärse eelise konkurentide ees.

Kui Sa tahad ärimaailmas sõita nagu Ott Tänak sõidab rallimaailmas, siis vali Columbus oma Märtiniks. Oleme Sinu mentorid ja kaasteelised ettevõtte digitaliseerimise teekonnal.

Columbus Eesti on Microsofti kuldpartner. Loe meie koostöö ja võimaluste kohta lähemalt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077